Storytellingavonden

Vrijstad Culemborg

Culemborg is van oudsher een vrijstad. Een rijke stad ook qua cultuurleven, qua diversiteit, qua omgeving. Onze voorouders gingen naar Culemborg, de ultieme vrijstad.

 

Maar hoe is dat voor mensen van over de hele wereld die om andere redenen hebben moeten vluchten en terecht zijn gekomen in Culemborg? Hoe hebben zij hun vlucht beleeft en vooral, de verbinding met Culemborg en haar inwoners?

 

In een serie van drie storytellingavonden vertellen zes inwoners van Culemborg over hun leven voor het 'Culemborger-zijn' en hun reis naar Culemborg. Hoe zijn ze er belandt, en hoe is dat nu, Culemborger-zijn?

De eerste drie Storytellingavonden vinden plaats op woensdag 22 februari, 19 april en 24 mei in Buurtcentrum Bolderburen. Inloop van deze avonden is 19.45 uur. Tussen 20.00 uur en 22.00 uur vindt het programma plaats.

Storytellers 2023

Triphonia Tspeteka | Vrijstad Cultuur Festival

Triphonia Tsipeteka

Triphonia Tsipeteka uit Zambia woont al 20 jaar in Culemborg. Met haar heerlijke hapjes staat zij iedere week op de Culemborgse Varkensmarkt. Voor Triphonia is Culemborg nu haar thuis, maar oorspronkelijk komt ze uit Zambia en heeft ze een indrukwekkende reis achter de rug, op vele manieren. Haar motto is. Thuis ben je bij jezelf. […]

Lees verder
Anastasii Anypova fotografie Studio Pook | Vrijstad Cultuur Festival

Anastasiia Antypova

Op 19 april komt Anastasiia Antypova haar indringende verhaal vertellen bij Vrijstad Cultuur Festival. Sinds 2021 is de Oekraïense Anastasiia woonachtig met haar jonge gezin in (omgeving) Culemborg waar ze bij Pietie Visser in huis haar leven oppakte als Culemborger. Al snel maakte ze naam, als gedreven ondernemer, met haar bekende geel-blauwe Sweet Dreams koekjes.

Lees verder
Bwira Ndoole fotografie Studio Pook | Vrijstad Cultuur Festival

Bwira Ndoole

Bwira Ndoole (48 jaar, vader van drie dochters en een zoon) is geboren in de Democratische Republiek van Congo. Hij vluchtte naar Nederland vanwege de situatie in zijn land en belandde in Culemborg. In zijn jonge jaren werkte hij als mensenrechtenactivist in Congo. ‘Terwijl ik in ballingschap was in Oeganda deed ik er alles aan […]

Lees verder
Alex Papilaya fotografie Studio Pook | Vrijstad Cultuur Festival

Alex Papilaya

Alex Papilaya (68 jaar, vader van drie dochters en vijf kleinkinderen) neemt ons mee naar de Molukken, en van de Molukken naar Nederland (Culemborg). In zijn vrije tijd schrijft Alex graag korte verhalen en gedichten. Zijn beleving van de immigratie van zijn ouders lijkt toonaangevend te zijn voor wat hedendaagse vluchtelingen en immigranten nog steeds […]

Lees verder

Van ver gekomen, niet ver gebleven

Vluchtelingen zijn allang geen onbekend fenomeen meer: iedereen leest de berichten, hoort de verhalen. Hoe is dat als mensen uit andere landen neerstrijken in Culemborg, hier een nieuw leven opbouwen? Tijdens drie storytelling-avonden neemt Stichting Vrijstad Festival je mee in de beleving van deze nieuwe inwoners. Iedere avond staat een ander thema centraal, en zijn er andere sprekers. Op deze avonden staat verbinding centraal.  Tussen jong en oud, verbinding tussen de Culemborger die hier geboren en getogen is, en de nieuwere Culemborger. Iedereen is welkom om te luisteren, om mee te praten of om te delen. En ook heel toegankelijk, want de entree is gratis.

Het verhaal van Anastasiia op film

In 2022 lukte het Anastasia om het door oorlog geteisterde Oekraïne achter zich te laten en te vluchten naar Nederland. Ze kwam met haar zoon terecht bij het gezin van Pietie Visser. Nu, een jaar later, spreekt Anastaiia de taal, woont ze met haar familie in Mourik en is het haar droom een eigen bakkerij te beginnen. In onderstaande film, gemaakt door Laurens Kraal, deelt zij haar moedige verhaal.

Beeldverslagen Storytellingavonden 2023

Storytellingavond #3 - 24.05.2023

Storytellingavond #2 - 19.04.2023

Storytellingavond #1 - 22.03.2023