Storytellingavonden

Vrijstad Culemborg

Culemborg is van oudsher een vrijstad. Een rijke stad ook qua cultuurleven, qua diversiteit, qua omgeving. Onze voorouders gingen naar Culemborg, de ultieme vrijstad.

Maar hoe is dat voor mensen van over de hele wereld die om andere redenen hebben moeten vluchten en terecht zijn gekomen in Culemborg? Hoe hebben zij hun vlucht beleeft en vooral, de verbinding met Culemborg en haar inwoners?

 

In een serie van drie storytellingavonden vertellen zes inwoners van Culemborg over hun leven voor het 'Culemborger-zijn' en hun reis naar Culemborg. Hoe zijn ze er belandt, en hoe is dat nu, Culemborger-zijn?

 

De eerste drie Storytellingavonden vinden plaats op woensdag 22 februari, 19 april en 24 mei in Buurtcentrum Bolderburen.

Inloop van deze avonden is 19.30uur. Tussen 20.00uur en 22.00uur vindt het programma plaats.

Storytellers 2023

Bwira Ndoole fotografie Studio Pook | Vrijstad Cultuur Festival

Bwira Ndoole

Bwira Ndoole (48 jaar, vader van drie dochters en een zoon) is geboren in de Democratische Republiek van Congo. Hij vluchtte naar Nederland vanwege de situatie in zijn land en belandde in Culemborg. In zijn jonge jaren werkte hij als mensenrechtenactivist in Congo. ‘Terwijl ik in ballingschap was in Oeganda deed ik er alles aan […]

Lees verder
Alex Papilaya fotografie Studio Pook | Vrijstad Cultuur Festival

Alex Papilaya

Alex Papilaya (68 jaar, vader van drie dochters en vijf kleinkinderen) neemt ons mee naar de Molukken, en van de Molukken naar Nederland (Culemborg). In zijn vrije tijd schrijft Alex graag korte verhalen en gedichten. Zijn beleving van de immigratie van zijn ouders lijkt toonaangevend te zijn voor wat hedendaagse vluchtelingen en immigranten nog steeds […]

Lees verder

Stel je voor...

In je land van oorsprong breekt een oorlog uit, je wordt er geminimaliseerd vanwege je denkbeelden, geknot in je uitingen vanwege andere inzichten, je gezin wordt bedreigd, je bent niet meer veilig, je leven niet meer zeker, tot je nog maar één stap kan zetten: je ontvlucht je land, je regime, je omgeving, je omstandigheden. Je gaat naar een ander land, soms omdat je dat land echt uitkiest, soms omdat het niet anders kan. En dan? Je bent gevlucht, gaat ergens anders opnieuw beginnen, maar kom je dan ook aan? Bouw je weer een nieuw leven op, vind je verbinding met je nieuwe omgeving en zo ja, hoe gaat dat aan?

Een impressie van onze eerste Storytellingavond in de Bolderburen te Culemborg...

Van ver gekomen, niet ver gebleven

Vluchtelingen zijn allang geen onbekend fenomeen meer: iedereen leest de berichten, hoort de verhalen. Hoe is dat als mensen uit andere landen neerstrijken in Culemborg, hier een nieuw leven opbouwen? Tijdens drie verbindende storytelling-avonden neemt Stichting Vrijstad Festival je mee in de beleving van deze nieuwe inwoners. Iedere avond staat een ander thema centraal, en zijn er andere sprekers. 

 

Tijdens deze avonden staat verbinding centraal. Verbinding tussen jong en oud, verbinding tussen de Culemborger die hier geboren en getogen is, en de nieuwere Culemborger, verbinding in diversiteit, in verhalen. Iedereen is welkom om te luisteren, om mee te praten, om te delen. En ook heel toegankelijk, want de entree is gratis.