Volkdansgroep Oriënt bestaat uit een groot aantal enthousiaste mensen die het vooral leuk en gezellig vinden om te dansen.

Hoewel de naam ‘Oriënt’ anders doet vermoeden, danst onze Culemborgse volksdansgroep dansen uit Nederland en een groot aantal andere Europese landen.

Oriënt verzorgt optredens in heel Nederland, maar ook in het buitenland, waar met name natuurlijk de Nederlandse dansen aan het publiek worden getoond. De kleurrijke kostuums die ze erbij dragen, zijn -naar origineel- zelf gemaakt.

In 1968 werd er in Culemborg gedanst door mensen van de Stichting Jeugdgemeenschap Culemborg.

Deze activiteiten leidden ertoe dat er een groep van 25 mensen ontstond die startte met het volksdansen.

In 1972 kreeg de groep de naam Volksdansgroep Oriënt en werd een zelfstandige vereniging. Eind jaren ’70 kreeg de huidige dansleidster Petra van Koelen de leiding.

Voor grotere en buitenlandse optredens wordt samengewerkt met het folklore-orkest Vranje. Deze live muziek geeft een hele prettige wisselwerking tussen muzikanten en dansers, wat de optredens nog vrolijker en dynamischer maakt.

Optredens met Hollandse dansen in Marker- en Volendammerkostuums.

Deze dansserie is een choreografie van een aantal Oudhollandse dansen, met kostuums uit de plaatsen Volendam en Marken. We zien hoe de mannen dansen met de meisjes uit beide plaatsen, hoe liefde en jaloezie kunnen toeslaan. Deze serie wordt door de mannen gedanst op klompen en is een aaneenschakeling van dansen zoals Twee emmertjes water halen, Horlepiep, Jan Pierewiet en Driekusman.

Ook bevat deze choreografie een Meiboomdans.