De naam Damasdam is een combinatie van de 2 hoofdsteden van Syrië, Damascus en Nederland, Amsterdam.

De groep muzikanten hebben elkaar ontmoet in een AZC, woonden op dezelfde verdieping en hebben hun kwaliteiten gebundeld.

Er werd gezongen, Shami liedjes, muziek gemaakt en gedanst. Tevens werd er geconcludeerd dat het ook therapeutisch werkte en de herinneringen uit het in oorlog verkerende land op deze momenten werden verzacht de gedachten konden even op iets anders worden gericht.

Door veel te trainen en input van ieders kwaliteiten is het inmiddels uitgegroeid tot een opkomend talentvolle groep die het Syrisch Shami erfgoed ten gehore wil brengen.

Er wordt opgetreden bij openingen van restaurants, winkels, huwelijken, festivals en andere feesten. Inmiddels krijgen ze ook naamsbekendheid in het buitenland en is er ook een samenwerking ontstaan met Nederlandse muzikanten en ontstaat er een mooie mix van 2 verschillende culturen met ieder hun eigen muziekachtergrond.

Door de optredens zie je ook dat toeschouwers er blij van worden en spontaan mee gaan zingen, klappen, dansen en later ook aansluiten met de dansende groep Damasdam.
Het is fijn om dit te zien en mee te maken en daar staat de groep Damasdam ook voor, amusement in de breedste zin van het woord.